تعاریف کامپیوتر
- تاریخ ارسال: 1396/09/12
- تعداد نمایش: 133
- گروه:
1- پردازنده
پردازندهٔ چند هستهای از اجزای رایانشی و محاسباتی است که دو یا چند پردازنده مستقل واقعی (به نام «هسته») دارد، که واحدهایی برای خواندن و اجرای دستورالعملهای برنامه هستند. این دستورالعملها عموما دستورالعملهای معمولی CPU از قبیل اضافه کردن، انتقال دادهها، و انشعاب است، اما هسته های متعدد می توانند در همان زمان دستورالعمل های بیشتری را اجرا کنند که موجب افزایش سرعت کلی برای برنامه های تابع رایانش موازی میشود. تولید کنندگان معمولا هستهها را بر روی یک قطعه مدار مجتمع (IC) ادغام میکنند، و یا بر روی چند قطعه در یک بسته تراشه عرضه میکنند.
2- حافظه رم
حافظه با قابلیت دسترسی تصادفی(در اصطلاح به آن رم میگویند) یک نوع محل ذخیره اطلاعات در کامپیوتر میباشد که به کمک آن میتوان به اطلاعات در هر زمانی بدون در نظر گرفتن موقعیت فیزیکی و ترتیب آنها،دسترسی داشت. دادههای موجود در RAM قابل پاک شدن و جایگزینی با دادههای دیگر هستند و هر نوع وقفهای در جریان برق رایانه، موجب از بین رفتن دادههای موجود در RAM میشود.استفاده از این نوع حافظهها، برای نگهداری موقت اطلاعات تا زمان پردازش یا انتقال نتایج به بیرون از رایانه و یا ذخیره در حافظههای جانبی میباشد.
3- VGA
عبارت VGA مخفف اصطلاح Video Graphics Array به معنای آرایه گرافیک ویدئو است و از سیستم آنالوگ بهره میبرد. این اصلاح معنای متفاوتی را در برخواهد داشت که ممکن است در هر زمان در جای خود به طور متفاوت استفاده گردد.
درگاه تصویری VGA یکی از استانداردهای رایج برای لپتاپها است و غیر از برخی اولترابوکها در تمام لپتاپها استفاده میشود. این درگاه برای انتقال تصویر به صورت آنالوگ بکار میرود و از ۱۵ حفره برای اتصال پینهای ورودی تشگیل شده است. از طریق این درگاه میتوان انواع نمایشگرها مانند مانیتور، تلویزیون و پروژکتور را به لپتاپ متصل کرد. این درگاه در مقایسه با HDMI پهنای باند محدودی دارد و برخلاف آن فقط میتواند تصویر را انتقال دهد با این حال به دلیل وجود این درگاه در اغلب مانیتورها، کاربرد زیادی برای افزایش وسعت دسکتاپ روی مانیتور دارد.
پورت VGA معمولاً به رنگ آبی است و در کنارههای خود دو پیچ برای ثابت نگه داشتن کابل متصل شده دارد.
3-1 درگاه VGA چه کاربردی دارد؟
وظیفه این درگاه انتقال دادههای تصویری به صورت آنالوگ از کامپیوتر (یا سایر دستگاهها) به دستگاههای پخش کننده نظیر صفحههای نمایش (Monitors)، پروژکتورها (Projectors)، برخی از تلوزیونها و ... است. اکثر صفحات نمایش (Monitors) حداقل دارای یک پورت VGA هستند. به این ترتیب توسط درگاه VGA میتوانیم تصاویر را منتقل کرده و آن ها را مشاهده کنیم.
3-2 مزایا :
تفکیک رنگ های قرمز آبی و سبز
کیفیت بالاتر نسبت به کابل تکفیش AV
3-3 معایب :
محدودیت در متراژ کابل کشی
استفاده از سیستم آنالوگ
4- DVI
DVI مخفف Digital Video Interface است و یکی از با کیفیتترین انواع اتصالات به شمار میرود. با استفاده از این پورت شما هیچگونه افت کیفیت تصویر نخواهید داشت. این اتصال دیجیتالی تصاویر میتواند تنها با کمک یک آدابپتور به سیستمهایی که دارای خروجی HDMI هستند نیز متصل گردد. همچنین میتوان از آن برای اتصال تلویزیون به کامپیوتر نیز کمک گرفت که به این منظور یک کابل مخصوص به انضمام سوکت مولتی پین مورد نیاز است
5- HDMI
HDMI یا همانHigh Definition Multimedia Interface اولین پورت مستقل جهان می باشد ، مستقل به این معنا که میتوانید تنها با یک فیش تصویر تمام رنگی به اضافه صوت را به صورت دیجیتال دریافت کنید. این پورت که با مشارکت شرکت های متخصص Sony , Panasonic , Philips ,Hitachi , Silicon Image , Toshiba ،Thomson طراحی و ساخته شده است توانسته است به یک پورت کار آمد و قدرتمند تبدیل بشود که در سال های بعد آن ، نسخه های جدیدتری ساخته شد و امروزه به عنوان بهترین پورت و مولد صدا و تصویر دیجیتال با سرعت بسیار بالا انتقال مورد استفاده قرار گرفته است.
6- XMP
Intel® Extreme Memory Profile (Intel® XMP) allows you to overclock compatible DDR3/DDR4 memory to perform beyond standard specifications.
XMP یا (Extreme Memory Profile) اجازه اورکلاک سازگار با حافظه بالاتر از مشخصات
اینتل پروفایلهای ویژهای به نام XMP را به عنوان پروفایلهای اضافهای که معمولاً یک و نهایتاً دو مورد است را توسعه داده تا سازندگانی که رمهایی برای سرعتهای بالاتر تولید کردهاند، از آن استفاده کنند. بنابراین در بیشتر رمها یک پروفایل XMP هم ذخیره شده است.
قابل ذکراست که رمها معمولاً با تبلیغ پروفایل XMP خود بستهبندی و فروخته میشوند ولی مشکل اینجاست که کاربر باید این پروفایل را به صورت دستی فعال کند. به عبارت دیگر پروفایل XMP برای تنظیم سرعت رم Plug and Play نیست که تنها با نصب رم فعال شود بلکه به طور معمول فعال نیست.
به زبان ساده تر منظور از پروفایل XMP تنظیم وضعیتى از فرکانس و تایمینگ رم هست که با پلتفورم اینتل سازگارى داره و سیستم رو در حالت بهینه و سرعت بالاتر اجرا میکنه.
در صورت پشتیبانى مادربرد، رم و پردازنده از XMP میتوان تنظیم آن را در بایوس مادربرد انجام داد، که براى این منظور میتوانید به دفترچه ى مادربرد مراجعه کنید.
7- M.2
پورت M.2 SATA تقریبا قطری برابر با 42 میلیمتر دارد و در واقع نسل تازه پورت mSATA بهشمار میآید و برای درایوهای SSD کامپکت طراحی و توسعه داده شده است. طراحی پورت این سری از درایوها مشابه mSATA است، اما اگر دقت کنید میبینید که در بخش پورت درایو، دو شیار مجزا کننده پورتها در نظر گرفتهشده است (پورت mSATA تنها یک شیار میانی دارد). درایوهای مجهز به این پورت در اندازههای مختلف تولید شدهاند میتوانند از حافظههای NAND روی هر دو سمت درایو بهره ببرند. نسل جدید مادربردها مجهز به چیپست Z97 در اکثر موارد از این پورت پشتیبانی میکنند و سرعت تئوری ارائهشده برای این درایو به 10 گیگابیت در ثانیه میرسد. انعطافپذیری بالای درایوهای جدید مجهز به پورت M.2 SATA باعث میشود تا سازندگان سیستمهای کامپیوتری (چه دسکتاپ و چه لپتاپ) دستشان برای استفاده از این درایو در انواع سیستمهای کوچک و جمعوجور باز باشد.
8- USB
یواسبی (به انگلیسی USB و مخفف Universal Serial Bus) در حوزه فنآوری اطلاعات به یک استاندارد گذرگاه سریال گفته میشود که برای ایجاد واسطه بین افزارهها و رایانه کاربرد دارد. این گذرگاه به منظور فراهم کردن روشی جهت اتصال تعداد زیادی سختافزار جانبی توسط یک درگاه رابط استاندارد و همچنین بهبود قابلیتهای اتصال و اجرا ابداع شد. این پروتکل در سه نسخهی1.1, 2.1, 3.0 ارائه شده است.
9- LAN
9-1 (Ethernet) یا RJ-45 LAN:
LAN نام پورتی در وسایل مختلف دیجیتالی مثل رایانهها، تلویزیونها، پرینترها و غیره است که به کارت شبکه دستگاه متصل میشوند و از آن برای اتصال به شبکه از طریق کابل LAN یا Ethernet استفاده میشود. به آن پورت Ethernet و RJ-45 هم گفته میشود.
9-2 LAN چیست؟
کلمه LAN از سرنامه عبارات Local area network تشکیل شده است، و به معنای شبکه محلی است. میتوان با استفاده از چند رایانه یک شبکه کوچک خانگی را راه انداخت. به این شبکه LAN گفته میشود. این یک تعریف بسیار ساده ولی کاملاً مفهومی از شبکه های LAN بود.
LAN شامل چندین رایانه است که تقریباً در کنار هم مستقر هستند و با شیوه ای خاص با همدیگر در حال تبادل اطلاعات هستند. این که گفته می شود در کنار هم، منظور شبکه های خانگی را دفاتر کاری است که کارکنان یا خانواده با هم با استفاده از رایانه ها در ارتباط هستند. شبکه های محلی LAN برای به اشتراک گذاری منابع سخت افزاری، مانند چاپگر، اسکنر و یا دستگاه های دیگر بسیار مفید هستند. یعنی بدین وسیله در رایانه ای که به این شبکه متصل است می تواند از این دستگاه ها که به نوعی منابع سخت افزاری هستند استفاده کند.
BIOS
همه مادربردها شامل یک چیپ مخصوص هستند که بر روی آن نرمافزاری قرار دارد که BIOS یا ROM BIOS نامیده میشود. این چیپ ROM شامل برنامههای راهاندازی و گرداننده هایی است که در هنگام راهاندازی سیستم مورد نیاز است و یک واسطه به سخت افزار پایه سیستم است.
اغلب به CMOS RAM حافظه پاک نشدنی (NVRAM(Non-Volatile نیز میگویند چون با یک میلیونیوم آمپر فعال میشود و تا هنگامی که باتری لیتیوم فعال باشد دادهها باقی میمانند.
BIOS مجموعهای از برنامههایی است که در یک یا چند چیپ ذخیره شدهاست، که در طول راهاندازی سیستم این مجموعه برنامهها قبل از هر برنامهای حتی سیستم عامل بار گذاری میشوند.
BIOS در اکثر سیستمهای PC شامل چهار تابع است:
1- (POST(Power Self On Test:
این برنامه پردازنده، حافظه، چیپستها، وفق دهنده ویدئویی، کنترلکننده دیسک، دیسکگردان، صفحه کلید و... را تست میکند.
2- Blos Setup:
برنامهای است که در طول اجرای برنامه POST با فشار دادن کلید خاصی فعال میشود و به شما اجازه میدهد مادربرد را پیکربندی کنید و تنظیم پارامترهایی همانند ساعت و تاریخ و پسورد و... را انجام دهید. در سیستمهای ۲۸۶ و ۳۸۶ برنامه Setup در ROM آنها وجود ندارد و لازم است که شما سیستم را توسط دیسک مخصوص Setup راه اندازی نمائید.
3-Boot Strap (بارگذار کننده یا لودر):
سیستم را برای پیدا کردن سیستم Boot جستجو میکند.
4-BIOS:
که مجموعهای از گردانندههایی است که واسط بین سختافزار و نرمافزار است.
BIOS در حقیقت نرمافزار را به سختافزار متصل مینماید. قسمتی از بایوس بر روی چیپ ROM و قسمت دیگر بر روی چیپ کارتهای وفق دهنده قرار دارد که FIRMWARE (میانه افزار) نامیده میشود.
معماری سختافزار و نرمافزار بایوس
بایوس نرمافزاری است که شامل گردانندههای مختلفی است که رابط بین سختافزار و سیستم عامل هستند یعنی بایوس نرمافزاری است که همه آن از روی دیسک بارگذاری نمیشود بلکه قسمتی از آن، قبلاً بر روی چیپهای موجود بر روی سیستم یا بر روی کارتهای وفق دهنده نصب شدهاند.
بایوس در سیستم به سه صورت وجود دارد:
1-ROM BIOS نصب شده بر روی مادر برد
۲- بایوس نصب شده بر روی کارتهای وفق دهنده(همانند کارت ویدئویی)
۳- بارگذاری شده از دیسک(گردانندهها)
چون بایوس مادربرد مقدمات لازم را برای گردانندهها و نرمافزارهای مورد نیاز فراهم میکند، اکثراً به صورت سختافزاری که شامل یک چیپ ROM میباشد موجود است.
سالها پیش، هنگامی که سیستمعامل DOS بر روی سیستم اجرا میشد خود به تنهایی کافی بود و گردانندهای (Driver) مورد نیاز نداشت. بایوس مادر برد به طور عادی شامل گردانندههایی است که برای یک سیستمعامل پایه همانند صفحه کلید، فلاپی درایو، هارد دیسک، پورتهای سریال، موازی و... است.